About GPO   |   Newsroom/Media   |   Congressional Relations   |   Inspector General   |   Careers   |   Contact   |   askGPO   |   Help  
 
Home   |   Customers   |   Vendors   |   Libraries  

The Electronic Code of Federal Regulations (e-CFR) is a regularly updated, unofficial editorial compilation of CFR material and Federal Register amendments produced by the National Archives and Records Administration's Office of the Federal Register (OFR) and the Government Printing Office.

Parallel Table of Authorities and Rules for the Code of Federal Regulations and the United States Code
Text | PDF

Find, review, and submit comments on Federal rules that are open for comment and published in the Federal Register using Regulations.gov.

Purchase individual CFR titles from the U.S. Government Online Bookstore.

Find issues of the CFR (including issues prior to 1996) at a local Federal depository library.

[2]
 
 

Electronic Code of Federal Regulations

e-CFR Data is current as of August 29, 2014

Title 49Subtitle BChapter VI → Part 609


Title 49: Transportation


PART 609—TRANSPORTATION FOR ELDERLY AND HANDICAPPED PERSONS


Contents
§609.1   Purpose.
§609.3   Definitions.
§609.5   Applicability.
§609.23   Reduced fare.
Appendix A to Part 609—Elderly and Handicapped

Authority: 49 U.S.C. 5307(d) and 5308(b); 23 U.S.C. 134, 135 and 142; 29 U.S.C. 794; 49 CFR 1.51.

Source: 41 FR 18239, Apr. 30, 1976, unless otherwise noted.

§609.1   Purpose.

The purpose of this part is to establish formally the requirements of the Federal Transit Administration (FTA) on transportation for elderly and handicapped persons.

§609.3   Definitions.

As used herein:

Elderly and handicapped persons means those individuals who, by reason of illness, injury, age, congenital malfunction, or other permanent or temporary incapacity or disability, including those who are nonambulatory wheelchair-bound and those with semi-ambulatory capabilities, are unable without special facilities or special planning or design to utilize mass transportation facilities and services as effectively as persons who are not so affected.

§609.5   Applicability.

This part, which applies to projects approved by the Federal Transit Administrator on or after May 31, 1976, applies to all planning, capital, and operating assistance projects receiving Federal financial assistance under sections 5307 or 5308 of the Federal transit laws (49 U.S.C. Chapter 53), and nonhighway public mass transportation projects receiving Federal financial assistance under: (1) Subsection (a) or (c) of section 142 of title 23, United States Code; and (2) paragraph (4) of subsection (e) of section 103, title 23, United States Code. However, under certain circumstances evident in §§609.13 through 609.21, the latter sections apply to fixed facilities and vehicles included in projects approved before May 31, 1976. Sections in this part on capital assistance applications, fixed facilities, and vehicles apply expressly to capital assistance projects receiving Federal financial assistance under any of the above statutes.

[41 FR 18239, Apr. 30, 1976, as amended at 61 FR 19562, May 2, 1996]

§609.23   Reduced fare.

Applicants for financial assistance under section 5307 of the Federal transit laws (49 U.S.C. Chapter 53), must, as a condition to receiving such assistance, give satisfactory assurances, in such manner and form as may be required by the Federal Transit Administrator and in accordance with such terms and conditions as the Federal Transit Administrator may prescribe, that the rates charged elderly and handicapped persons during non-peak hours for transportation utilizing or involving the facilities and equipment of the project financed with assistance under this section will not exceed one-half of the rates generally applicable to other persons at peak hours, whether the operation of such facilities and equipment is by the applicant or is by another entity under lease or otherwise.

[41 FR 18239, Apr. 30, 1976, as amended at 61 FR 19562, May 2, 1996]

Appendix A to Part 609—Elderly and Handicapped

The definitions of the term elderly and handicapped as applied under FTA's elderly and handicapped half-fare program (49 CFR part 609) shall apply to this rule. This permits a broader class of handicapped persons to take advantage of the exception than would be permitted under the more restrictive definition applied to the non-discrimination provisions of the Department's section 504 program (49 CFR 27.5), which includes only handicapped persons otherwise unable to use the recipient's bus service for the general public.

Accordingly, for the purposes of this part, the definition of elderly persons may be determined by the FTA recipient but must, at a minimum, include all persons 65 years of age or over.

Similarly, the definition of handicapped persons is derived from the existing regulations at 49 CFR 609.3 which provide that Handicapped persons means those individuals who, by reason of illness, injury, age, congenital malfunction, or other permanent or temporary incapacity or disability, including those who are nonambulatory wheelchair-bound and those with semi-ambulatory capabilities, are unable without special facilities or special planning or design to utilize mass transportation facilities and services as effectively as persons who are not so affected.

To assist in understanding how the definitions might be applied to administration of the charter rule, the following questions and answers previously published by FTA for the half-fare program in FTA C 9060.1, April 20, 1978, are reproduced:

1. Question: Can the definition of elderly or handicapped be restricted on the basis of residency, citizenship, income, employment status, or the ability to operate an automobile?

Answer: No. Section 5(m) is applicable to elderly and handicapped persons. It is FTA's policy that such categorical exceptions are not permitted under the Act.

2. Question: Can the eligibility of temporary handicaps be restricted on the basis of their duration?

Answer: Handicaps of less than 90 days duration may be excluded. Handicaps of more than 90 days duration must be included.

3. Question: Can the definition of handicap be limited in any way?

Answer: FTA has allowed applicants to exclude some conditions which appear to meet the functional definition of handicap provided in section 5302(a)(5) of the Federal transit laws (49 U.S.C. Chapter 53). These include pregnancy, obesity, drug or alcohol addiction, and certain conditions which do not fall under the statutory definition (e.g., loss of a finger, some chronic heart or lung conditions, controlled epilepsy, etc.). Individuals may also be excluded whose handicap involves a contagious disease or poses a danger to the individual or other passengers. Other exceptions should be reviewed on a case-by-case basis.

4. Question: Is blindness considered a handicap under Section 5(m)?

Answer: Yes.

5. Question: Is deafness considered a handicap under section 5(m)?

Answer: As a rule, no, because deafness, especially on buses, is not considered a disability which requires special planning, facilities, or design. However, deafness is recognized as a handicap in the Department of Transportation's ADA regulation, and applicants for Section 5 assistance are encouraged to include the deaf as eligible for off-peak half-fares.

6. Question: Is mental illness considered a handicap under section 5(m)?

Answer: As a rule, no, because of the difficulty in establishing criteria or guidelines for defining eligibility. However, FTA encourages applicants to provide the broadest possible coverage in defining eligible handicaps, including mental illness.

7. Question: Can operators delegate the responsibility for certifying individuals as eligible to other agencies?

Answer: Yes, provided that such agencies administer the certification of individuals in an acceptable manner and are reasonably accessible to the elderly and handicapped. Many operators currently make extensive use of social service agencies (both public and private) to identify and certify eligible individuals.

8. Question: Can operators require elderly and handicapped individuals to be recognized by any existing agency (e.g., require that handicapped persons be receiving Social Service or Veterans' Administration benefits)?

Answer: Recognition by such agencies is commonly used to certify eligible individuals. However, such recognition should not be a mandatory prerequisite for eligibility. For example, many persons with eligible temporary handicaps may not be recognized as handicapped by social service agencies.

9. Question: Can the operator require that elderly and handicapped persons come to a central office to register for an off-peak half-fare program?

Answer: FTA strongly encourages operators to develop procedures which maximize the availability of off-peak half-fares to eligible individuals. Requiring individuals to travel to a single office which may be inconveniently located is not consistent with this policy, although it is not strictly prohibited. FTA reserves the right to review such local requirements on a case-by-case basis.

10. Question: Must ID cards issued by one operator be transferable to another?

Answer: No. However, FTA encourages consistency among off-peak procedures and the maximizing of availability to eligible individuals, especially among operators within a single urban area. Nevertheless, each operator is permitted to require its own certification of individuals using its service.

11. Question: Can an operator require an elderly or handicapped person to submit to a procedure certifying their eligibility before they can receive half-fare? For example, if an operator requires eligible individuals to have a special ID card, can the half-fare be denied to an individual who can otherwise give proof of age, etc, but does not have an ID card?

Answer: Yes, although FTA does not endorse this practice.

[53 FR 53356, Dec. 30, 1988. Redesignated and amended at 61 FR 19562, May 2, 1996]



For questions or comments regarding e-CFR editorial content, features, or design, email ecfr@nara.gov.
For questions concerning e-CFR programming and delivery issues, email webteam@gpo.gov.